Välkommen till Römossens Honung

Blogg

Snickra skattlådor

2022-02-04

Något som jag gillar är att snickra. Det får gärna var något enkelt och inte massa smådetaljer, som slutar med kaos. Men, att snickra egna skattlådor är ett alternativ om man inte vill köpa färdiga. Det är utmärkt projekt, då bina inte är så känsliga om det är lite skav på utseendet, här är det funktionen som räknas. Jag nyttjar tiden vid mellandagarna runt jul - trettondag jul, då det är mycket klämdagar. Ni ska få följa med hur jag gör, när jag snickrar egna yngelrum/skattlådor i trä! 

 

Materialet jag använder, är plywood 12mm och ströläkt 1 x 2 tum. Det behövs även spik/klammer (till spikpistolen), trälim och träskruvar. För en liten peng, kan du få hjälp av din bygghandel, att få plywoodskivorna uppsågade på plats om du ber dem snällt! Då får du raka och fina sidostycken. Tro mig, det är värt det, för jag har stått och sågat med cirkelsåg. Som tur är, bina bryr sig inte!!

Jag kan börja med att erkänna, riktiga redskap, gör jobbet mycket roligare! Investera i en riktig skruvdragare, det är värt varje krona och du har den under många år. Se till att du köper riktiga bra bits och även borrar av god kvalité. Förutom skruvdragare, är spikpistolen min bästa kompis! Du behöver då göra en liten större investering i en kompressor och till den kan man köpa fler olika verktyg som man kan använda. Slutligen en såg, tex fogsvans eller cirkelsåg. Givetvis så behöver du en tumstock och en penna, när du ska mäta upp.

Så, här kommer en lång bildserie, där du får följa med mig, när jag snickrade åtta stycken skattlådor, runt mellandagarna och nyårshelgen!

När bitarna är i rätt storlek, startar jag kompressorn, på med hörselkåporna och balanserar med 2 sidostycken, lägger den tredje sidostycket och ser till att det ligger jämt i kant och skjuter/spikar fast sidan. Sedan tar jag nästa sida och vips så sitter alla tre sidorna fast! Det är bara att vända på dem och lägga dit den fjärde och sista sidan för att skjuta/spika fast den. När man skjuter fast dem, måste man var noga att det verkligen blir kant mot kant i hörnan och att det är rakt så det blir 90 graders hörn. Blir det fel så får du ta en hammare och försiktigt slå isär dem och skjuta/spika om dem. Det låter svårare än vad det är och det går riktigt fort!

 Tänk på att inte ha några fingrar i vägen när du skjuter och håll spikpistolen alltid ifrån dig! 

Som du ser så kommer sidorna i kant i kant och skapar då rätvinklade hörn och lådan börjar sakta växa fram! Detta är så roligt att snickra sina egna skattlådor och fort går det! Om ni undrar vilket ramformat som skattlådorna är avsedda för, så är det "ln" =lågnormal.

Den observante, ser att sidostyckena inte är lika höga. Det är en liten fin finess med detta! Anledningen är, att denna sida som är lägre (den sidan som är mot er) och den sidan som är högre (till höger i bilden) har olika funktioner! Den lägre sidan (de är lägre på två motsatta sidor) kommer fungera som rambärarlist. En rambärarlist, håller upp ramarna i skattlådan och ramarna hänger alltså sedan fritt i kupan, utan att stöta i ramarna som finns en skattlåda undertill. Du kommer alldeles strax få se hur jag menar, i denna bildserie!

Nu har jag skjutit/spikat ihop samtlig sidostycken och mina lådor står tillfredsställande i en fin stapel! Nu är det dags att stabilisera upp lådorna med de ströläkt som kommer fylla en fiffig funktion! Jag börjar med att mäta hur lång ena sidan, där sidostycket är "lägre" i höjd. När jag har de måtten, sågar jag 2 st lika långa. Samtidigt mäter jag även den andra "låga" sidan och om jag inte har slarvat med att skjutit/spikat ihop sidostyckena i 90 graders hörn, så har jag samma längd på båda sidorna. Vill jag, sågar jag då 4 st lika långa (förhoppningsvis) av ströläkten.

Därefter, tar jag en liten borr, 3mm som är avsedd för trä. Då borrar jag rakt igenom de 4 bitarna av ströläkten, för att undvika och förebygga att virket spricker sönder, när jag sedan ska skruva fast dem. 

Det går givetvis att strunta att borra, men risken är stor att det spricker och det kommer inte sitta ordentligt fast sedan. Man vill verkligen inte stå i bigården med en full skattlåda och handtaget släpper, för att man fuskade när man snickrade dem! Vill man ha både livrem och hängsel, kan man dra en remsa trälim innan man skruvar fast dem i sidostyckena!

Nu ser ni, hur fiffigt det är med att två av de fyra sidostyckena är lägre! Nu har jag skruvat fast ströläkten som jag har förborrat och dragit en remsa trälim innan jag skruvade. Då den är fastskruvad i övre kant till de "högre" sidostyckena, så blir kanten på den "lägre" sidostyckena automatiskt en rambärarlist! Alltså, detta är så smart!! Men, den äran ska min biodlarvän Sofie få!! Men så är hon proscessingenjör inom pappersindustrin, så hon har massa smarta lösningar!

Då har ströläkten skruvats fast på den ena av de "lägre" sidostyckena. Detta kommer ge en stark och stabil skattlåda ute i bigården! Nu är det dags att ta fram tumstocken igen! Nu ska det sågas 4 st bitar igen av ströläkten. Men mät nu noga, precis som förrut, för nu "bygger" sidorna ut längre, i och med att de föregående "handtagen" gör sidorna längre. När du har mätt och sågat 4 st av ströläkten, förborrar du även dessa, drar en remsa lim och sedan skruvar du fast dem!

Sådär ja! Då var första skattlådan färdig! Med inbyggd rambärarlist i handtaget och kanten längst ner, som kommer ligga dikt an, mot en skattlåda eller spärrgallret! Jag rekommenderar varmt, att du målar dem med valfri färg och kulör, då det kommer hålla bättre mot väder och vind. För vi vill även att materialet i vår biodling ska vara hållbart!

Här ser man tydligt hur funktionen med att två sidostycken är lägre och när jag har skruvat på de rätt mätta ströläkten, så får jag en integrerad rambärarlist och handtag. Nu är det dags att mäta, såga, förborra och skruva fast ströläkt till de resterande lådorna! 

Känslan efteråt, ja den är underbar! Jag har, med lite tankeverksamhet, bra verktyg och tid, snickrat egna skattlådor! Dessa kan man utveckla till yngelrum om man vill! Då isolerar du dem med något isoleringsmaterial som du själv vill välja, fårull, mineralull eller frigolitskivor. Sedan skjuter/spikar du fast masonitskivor med spikpistolen och målar dem! Här är det måste att måla, för masoniten tål inte att var obehandlad för att stå ute höstrusk/vinterkyla.

Jag hoppas att du verkligen vågar dig på att snickra egna skattlådor! Det är så enkelt och roligt, och självkänslan får en stor knuff i rätt riktning! Man känner sig så stolt och nöjd efteråt! Men det tar lite tid, och det är därför som vintern är den tid på året, som biodlaren har tiden till övers för att se över sitt lager av kupmaterial! 

Stort lycka till!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)