Välkommen till Römossens Honung

Blogg

värdefulla bivaxet

2022-09-22

Bivax är något unikt. Det kan inte framställas på konstgjord väg, för då är det inte bivax. Det har förekommit för ett par år sedan, bivax som var utblandat med parafin och det resulterade i vaxkakor som bina inte ville bygga ut och även deformerade kakmellanväggar som var ett resultat av att parafinet smälte i bikuporna. Detta vax var köpt via nätet och var importerat från Kina. Med andra ord, köp enbart bivax från våra biredskapshandlare!

Bivax är ett viktigt ämne, men jag tänkte börja med att dela upp blogginlägget med hur jag gör nu, efter min biodlingssäsong, med allt vax som bina har producerat under året. Först ut är hur jag gör när jag smälter mitt avtäckningsvax i en vanlig saftmaja.

Jag täcker av mitt vax på en rostfri diskbänk, där jag har tagit bort vattenlåset, så det blottas ett hål i diskhon.

Idag, har jag en större rostfri bunke som står under vattenlåset, med en sil. Då rinner honung ner genom diskhon och rätt ner i silen och all honung tas till vara. Det blev totalt 4 st 3-kg hinkar med honung som rann från avtäckningsvaxet på detta sätt.

Jag måste erkänna, men jag är så himla nöjd över min lilla fiffiga lösning som inte har kostat något extra eller specialverktyg!!

All avtäckningsvax samlas i diskhon under tiden som jag skattar vid sommaren och hösten.

Denna bild är tagen idag, och man ser hur mörkt vaxet är. Det beror på att det är vax från de ramar som jag har bytt ut i yngelrummet. Alltså detta täckvax är det absolut inget fel på, vill jag noga poängtera.

När det är fullt i diskhon, blöter jag händerna i kallt vatten och skopar upp all avtäckningsvax och lägger (i detta fall en gammal bifor-hink) i en hink. Detta kan jag långtidsförvara, helst bitätt (med lock räcker gott och väl om det inte är så överfullt som här) och svalt. När jag då har tid och lust att smälta mitt avtäckningsvax tar jag fram min saftmaja!

Saftmaja är en kastrull som med hjälp av vattenånga, ångkokar bär för att direkt från kastrullen tappa upp saften på flaskor. Oerhört praktiskt sak!

Den består av tre delar. Den nedre delen fyller man upp med vatten. Del nr två/mittersta delen rinner saften/ vaxet ner och denna del har en liten rund "pip" som sticker ut på sidan av kastrullen. Denna pip fästs en liten slang som man öppnar med en klämma, och saften/vaxet rinner ut från den mittersta delen. Den tredje och översta delen är sk "bärkorgen". I denna del som har massor av perforerade hål, likt en grovsil så den ångkokta saften/vaxet rinner genom och ner till den mittersta delen.

För att det inte ska bli stopp i dessa hål, och förhindra att det smälta vaxet rinner genom, så lägger jag i en gammal tunn kökshandduk i bärkorgen. Jag har ett stort lager av gamla kökshanddukar och därför "slösar" jag på dem i detta arbetsmoment. Det går lika bra med fiberduk, gamla lakan eller framförallt örngott att lägga vaxet i. Det fiffiga med denna skyddsbarriär för hålen, är att allt bös som finns i vaxet, blir kvar i handduken/lakan/örngottet och sedan är det bara slänga det i sopporna.

 

 Ovan bild visar sk blockvax som jag redan har smält en gång men vill smälta om det för att det ska bli helt rent från främmande partiklar. När vaxet ligger i bärkorgen, så lägger jag på locket och sätter på spisen. Det tar ett tag innan den börjar koka och ångan gör sitt jobb, genom att få vaxet att börja smälta. Avtäckningsvaxet är oftast så luftigt packat så det smälter relativt fort, i jämförelse med blockvax.

När vaxet smälter undan för undan, så tar jag fram ettl lämpligt kärl där jag tappar ur vaxet. Här använder jag en ny oanvänd knästrumpa i nylon som jag trär över en ursköljd mjölktetra. 

Jag öppnar upp spärren på slangen och låter det skållheta vaxet rinna ner i strumpan och ner i mjölktetran. Se för guds skull till att inte överfylla om du har slängt korken till mjölken!!

Det samlas mycket skräp i kökshandduken som ligger i bärkorgen, men en del partiklar smiter förbi och här samlas det upp så fint i nylonstrumpan. Jag kan likna detta som när man silar honung, först i dubbelsilen direkt från slungan=kökshandduken, och sedan finsilningen i nylonsilen som är sååå tät och fin =nylonstrumpan!

Kvar i mjölktetran, har vi det fantastiskt fina smälta rena bivqx från våra egna kupor!! 

Jag låter vaxet stå ifred i ett dygn så det stelnar långsamt. Därefter klipper jag upp ett hål i nedre hörnet av mjölktetran och honungsrester och vatten från ångan rinner ut.

Här ser du hur otroligt gult och fint vaxet är, efter att fått en omgång av saftmajan!  Det kommer ytterligare blogginlägg om hur jag tar tillvara på yngelramarna och smälter ur dem, och även vad gör jag med blockvaxet som ett resultat av mitt arbete!

Stort lycka till med ditt vaxsmältande. Kommentera gärna om du har några funderingar så ska jag svara så gott jag kan!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)