Välkommen till Römossens Honung

Blogg

Spika och Tråda ramar

2022-03-05

Jag är en person som är mycket positiv. Men, nu ska jag erkänna att detta moment är det absolut tråkigaste jag vet inom biodling - att tråda ramar! Det är skittråkigt men det måste göras. Visst, man kan faktiskt köpa färdigtrådade ramar, men det kostar också en slant.

Jag har surfat runt och det kan skilja sig mer än 10 kr/ram om den är ospikad eller spikad! Säg att man behöver 100 st ramar med ramformatet lågnormal ( då behövs det minst 40 st ramar till 1 st bisamhälle), så kommer det skilja mellan 1000 kr för att få 100 st spikade, istället för att du spikar själv. Hur du väljer att göra är upp tilll dig. Men då det är ett engångsmoment, som man gör för att spika ramar (och även tråda i bästa fall) så är det värt att spika och tråda själv. Men, se till att du gör detta i god tid och inte väntar till maj månad när allt bikupematerial behövs vara tillhanda!

Hos bl a Lp's Biodling i Säffle, kan du köpa färdigsågade, förborrade trälister av lind och då köper man en bunt med 100 st ramar för 8,75/ram. 


Hos Biredskapsfabriken i Mariestad, kostar det 19,8kr/ram som är endast spikad (ej trådad). Som du redan har förstått, så finns det möjlighet att välja precis hur just du vill göra. Men, jag har valt att spika och tråda mina ramar själv. Här ska ni nu få följa med, och se hur jag gör detta skittråkiga arbete. Om du redan idag har passerat några säsonger som biodlare, så har du redan nu märkt, hur vikigt det är att ha tillräckligt med bikupematerial och 100 st ramar är inte många ramar! Det kostar att tråda 1st ram inkl ram, spik, tråd, avståndsstift 9.17kr i materialkostnad.

Jag använder mig av min spikpistol som jag även använder mig, när jag spikar skattlådor. Detta är en engångskostnad, som jag anser vara välinvesterat. Det som jag ogillar är att köpa på mig massa onödiga prylar som sedan inte används och köphysterin som råder, får mig att se rött ibland. Men här är det befogat att köpa en spikpistol. Denna kommer från Jula och kräver även en kompressor. Om du inte vill investera, går det alldeles utmärkt att använda en hammare, givetvis.

Jag använder mig av en "jigg" =mall som håller samma mått som en lågnormalram. Med sneda spikar håller den fast de olika listerna till ramen och arbetet blir mycket lättare att genomföra. Tänk på att använda hörselskydd.

Jag spikar från både överlisten och underlisten, fast sidolisterna. Det går väldigt fort och det underlättar med denna jigg/mall.

Ni kanske undrar "hur lång tid tar detta elände?" och för mig tar det ca 1timme att spika 100 st ramar. Därför delar jag upp detta arbetsmoment och gör inte allt på en och samma dag, för det mäktar inte jag med!

När alla lister är spikade är det dags att tråda dem. Ja, det är nu ens mentala uthållighet ställs på prov. Jag passar då på att göra något samtidigt, som att lyssna på en ljudbok eller sitta framför soffan och titta på en film! Allt för att hålla mitt humör uppe! Men först så behöver jag tråd. Jag använder mig av rostfri tråd som jag köper en rulle hos LP's. Anledningen att jag har rostfri tråd, är att slippa tråda om ramarna, efter att de har stått i vinterförvaringen med ättiksprit (förebyggande åtgärd mot vaxmott).

Det finns olika hållare för en rulle tråd, men jag mäter upp hur lång 1 st tråd till 1 st ram. Som du förstår, så skiljer sig längden utifrån vilket ramformat du använder dig av och hur många hål som är borrade i listerna! Jag tar då en bräda eller regel, skruvar i en skruv halvt ner och mäter avståndet hur lång 1 st tråd är och sätter skruven på den andra änden av brädan/regeln. Sedan tar jag tag i änden av den rostfria trådens rulle och fäster först runt den ena skruven. Drar tråden hela vägen (längst bort i bilden) till den andra skruven och tråden får "runda skruven" och tillbaka. Jag låter tråden löpa på detta sätt fram och tillbaka, så jag får fem varv= 10 st trådar. Om ni har varit med och härvat ett garnnystan, så förstår ni principen. Jag gör aldrig mer än fem varv, för det trasslar ihop sig! Tro mig!!

När jag har 10 st avklippta trådar är det dags, att börja tråda den spikade ramen.

Jag börjar med att tråda från mitten och utåt kanten. Detta för att slippa dra hela tråden genom alla små förborrade hål, då det kan tjorva sig. Det är mycket lättare att börja i mitten, och trä den rostfria tråden till kanten, vända på ramen, ta tag i den andra änden av rostfria tråden och tråda sig till kanten. Det tar för mig ca 20 minuter, att tråda 10 st lågnormalramar..! Ok, jag tror att ni redan nu har börjat förstå att det är den absolut tråkigaste delen av biodlandet, att tråda!

Återigen, så delar jag upp mitt arbete genom att mäta upp 10 st trådar i taget, tråda 10 st ramar och känner mig väldigt nöjd! Att jag sedan har kanske 190 st ramar kvar att tråda, får man inte fundera över.  Men att tråda ca 50 ramar under ett tillfälle är genomförbart, så tar man ett gäng dagen senare. När de är trådade, är det dags att spika  avståndsstift. Om man har valt att köpa sk "Hoffmannramar" som har en utsågad profil på sidolistorna, behöver man inte spika avståndsstift, men jag personligen gillar inte Hoffmannramarna, då bina bygger fast ramarna med bikitt/propolis och det är svårt att sära på ramarna vid arbetet i samhället. Återigen, man väljer själv!

När jag har trådat ramarna så måste änden av tråden fästas med hjälp av en kopparspik, som jag köper från LP's. Det finns olika längder på spikarna och jag väljer här 20mm


Jag spikar fast en spik, snurrar runt ett par varv av den rostfria tråden, slår ner spiken hela vägen och klipper av med avbitartången och slår ner den mycket vassa spetsen av tråden som blir! Du kommer sticka dig på den lilla tråden så se till att slå ner tråden med hjälp av hammaren, ordentligt!

När du har spikat fast tråden med kopparspiken, gör du likadant på den andra änden. Klart! Även detta gör jag 10 st ramar i taget, allt för att mäkta med detta tidsödande jobb.

 Nu är det dags att spika fast avståndsstiftet! Det är den lilla vita plastpluppen som du först trär en kopparspik genom och som spikas fast på båda sidorna av ramen, diagonalt sett.

Jag väljer alltid samma sida, dvs på den vänstra sidan av ramen, när jag håller ramen mot mig. På så sätt så kommer avståndsstiften på samma sida hela tiden och det blir samma sida i hela yngelrummet/skattlådan. Om man skulle råka spika på motsatt sida, kommer det bli en större glipa. Detta gör inget om lådan står still på samma ställe hela tiden. Men om du ska åka runt med dina samhällen och flytta runt dem, så kommer ramarna hänga och dingla, och slå mot varandra under en transport. Värt att tänka på!

Här ser ni hur kopparspikens huvud precis håller fast den lilla vita avståndsstiftet på sin plats.

Då jag är högerhänt, spikar jag på ramens vänstra övre hörn, för det är enklast att spika då.

Här ser ni tydligt, hur avståndsstiftet fyller sin funktion i en låda. De håller alla ramarna på rätt avstånd och mellarrummet som är tomt mellan ramarna kallas för "bigata" eller "bigång".

Det tar lite plats med massa ramar, som ovan här är endast spikade. Dessa ramar väntar på att blir trådade och avståndsstiftet som ska spikas fast. Det är väldigt tillfredsställande att plocka 10 st ramar in i tv-rummet och sätta sig och tråda. Sakta men säkert så minskar antalet otrådade ramar.

Färdig!!! När jag är helt klar så förvarar jag alltid mina ramar i skattlådorna/yngellådorna. Det är det bästa förvaringsutrymmet, för det tomma utrymmet i en låda är annars outnyttjat! Det är för mig, inte hållbart både ur ekonomisk och miljösynpunkt, att köpa 100 st plastbackar från IKEA och förvara mina urslungade ramar under vintertiden, för att förhindra möss och utveckling av vaxmott. 

Genom att förvara ramarna, med eller utan vax, så utnyttjar jag det tomrum som finns i lådorna under vintertiden. Sedan på våren och sommaren som bisamhället ska få mer utrymme, är det bara att hämta en låda med ramar.

Lycka till med att spika och tråda dina ramar, gör det nu! Vänta inte med detta jobb!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)