Välkommen till Römossens Honung

Blogg

Äppelmos med honung

2022-10-13

Ibland händer det, att man har köpt flytande honung och som har kristalliserats. Ett litet uns av besvikelse kan uppstå hos kunden, men jag vill visa att det inte behöver vara ett nederlag. Jag använder väldigt ofta kristalliserad honung när jag bakar eller lagar mat.  För när det kommer till matlagning, kvittar det om det är flytande eller ympad/krämig honung.

I år fick jag (gissar vilt för jag skickade inte in den på pollenanalys) nog honung med stor mängd maskros i, som är känt för att kristalliseras snabbt. Nu när hösten har kommit med besked, fick jag hämta lite äpplen hos min biodlarvän på ”Torpets Honung”, då våra unga äppelträd inte ger oss några mängder.

Äppelkaka har jag redan gjort, som ni har kunnat läsa i tidigare blogg, men ville jag prova på att göra äppelmos med enbart honung i. Här fick jag prova mig fram, för socker har en konserverande effekt när man gör mos eller sylt, så därför har jag tillsatt natriumbensoat för att få en hållbar burk med äppelmos.

Så här gjorde jag;

1–1,5 kg valfria äpplen

700 gr honung (tex kristalliserad)

1,5 rågat kryddmått natriumbensoat

1 stjärnanis

Jag börjar med att skala alla äpplen och sedan klyftar jag dem och tar bort kärnhuset med kniven. Tärnar sedan ner äpplen i ca 1x1 cm stora bitar, för jag vill ha lite motstånd i moset. Lägger alla äpplen tillsammans 1 stjärnanis i en kastrull och kokar upp långsamt så det börjar vätska sig. Häller i honungen och låter det puttra på låg värme i ca 10 minuter. Nu har det blivit en mosig massa med lite bitar av äpplen som ger det lilla extra tuggmotståndet. Jag plockar upp stjärnanisen och slänger den. Därefter drar jag bort grytan från plattan och rör ner noga natriumbensoat i moset.

Nu har moset kokat färdigt och det är dags att hälla upp dem på rena burkar. Jag kan verkligen rekommendera de glasburkar som rymmer 1 kg honung, som jag har köpt hos LP’s biodling. Dessa är utmärkta i storlek till sylt, mos eller inlagda rödbetor/gurkor. Jag säljer INTE honung i denna vikt, och använder dessa burkar endast för att förvara min sylt i, så ingen börjar fundera hur jag hanterar mina honungsburkar!

Jag fyller burkarna proppfulla och skruvar på locket medan äppelmoset är varmt. De får sedan stå och svalna på köksbänken för att sedan långtidsförvaras i vårt skafferi. Ibland får jag frågor från mina vänner som får en burk sylt, hur jag gör för att öppna burkarna!? Det uppstår ett vacuum när det är så hett och därför sitter locket stenhårt vilket är ett kvitto att ingen luft har kommit in i burken och förstört innehållet.

Hoppas att ni vill prova att göra mos med era höstäpplen om ni har kristalliserad honung, för det blir fantastiskt gott! 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)