Välkommen till Römossens Honung

Blogg

Pollenanalys

2022-07-05

Kommer ni ihåg mitt inlägg som jag skrev 21 juni, där jag berättade om att min primörhonung fick vara en av många olika honungar från landet vid ett honungsevent som Svenska Bin arrangerade!? Kika gärna in på deras facebooksida, där de har lagt upp flera små korta filmer, där deltagarna berättar om sina upplevelser av eventet!

Som jag skrev i tidigare nämnda inlägg, skickade jag iväg honung för pollenanalys. Jag gjorde även häromdagen en livesändning på min facebooksida "Römossens Honung" där jag visade pollenanalysen! "-Men varför ska man göra en pollenanalys?" kanske ni undrar. Det är av den enkla anledningen, att få svart på vitt, vad just denna batch av honung innehåller. Jag vet att man gissar vad honungen innehåller med tanke på tidpunkten när man skattar och vilka växter som bina drar på för stunden. Men, detta är lika stor chans att vinna på triss, om man gissar vad för växter som bina har besökt och dragit in pollen och nektar till din honung. Jag fick besök av min biodlarkollega från "Torpets Honung" (ni måste följa henne på instagram!) och sa "smaka på denna honung och gissa vad för dragväxter bina varit på?". Hon svarade omgående "det kan jag inte". Det visste jag men ville ändå ställa frågan. Hon smakade på honungen och förklarade att hon inte kunde gissa, överhuvudtaget. Då la jag fram analysresultatet!


Vi båda var så förvånade över att det var hela 49 % sälg/vide i honungen! Den blommade i maj och honungen skattades 15 juni! Jag hade faktiskt själv gissat att den dominerande växten var maskros, men det var ju endast 7% av den! Så, ska man verkligen veta vad för något som bina har dragit på, så är det bara ett sätt att ta reda på, att skicka in för pollenanalys.

Men hur gör man? Jo, så här gör ni;

Mät upp ca 25-30 gram, av den honung du ämnar analysera, i en sk zip-påse. Kläm ur all luft ur påsen och dra igen "zippen". Lägg sedan denna påse med honungen i en ytterliggare Zip-påse och förslut med zippen. Dessa Zip-påsar köper du enklast hos ett kontorsföretag (t ex Kontorab). Du behöver inte ha stora påsar utan ganska små. Jag skriver mitt namn, adress direkt på påsen i det vita fältet. Sedan skriver jag en lapp med mina kontaktuppgifter (namn, adress, telefonnumer och mail) och lägger detta i ett vanligt kuvert.

Detta skickar jag då till "Blåklintens Bigårdar, Alf Andersson, Risbrunn 126, 842 94 Sveg". Efter ca 7-10 dagar ligger det ett brev i min brevlåda med en faktura på 500 kr(inkl moms) och pollenanalys! Det är som julafton när jag får hem det! 

En annan anledning till att man gör pollenanalys, är att faktiskt visa för konsumenten vad just min honung innehåller och att konsumenten kan lita på dig som biodlare, att du säljer lokalproducerad honung och framförallt, det är svensk honung! Då honungsfusket breder ut sig i landet, kan jag som biodlare påverka och även bevisa att min honung är svensk och t o m vilka växter som bina har besökt när de pollinerar i den omgivning som dina bikupor står. Om man som biodlare vill jobba med att sälja sorthonung, är det ännu viktigare att kunna påvisa att det är t ex lindhonung eller ljung som det står på etiketten.

Mitt råd är till dig som biodlare, gör en pollenanalys vid flera olika tidpunkter och jämför sedan de olika skattillfällena och lär känna din honung hur den ser ut i färg och även smakar! Mitt råd till dig som konsument, ställ krav på din biodlare och fråga vad för honung som du köper och uppmuntra din biodlare att göra en pollenanalys! På detta sätt, kan den lokalproducerade honungen vinna mark och i alla bästa världar, konkurrera ut den flaska sockersmeten som säljs till konsumenten. 

Avslutningsvis vill jag påminna dig om att följa min sida på Facebook "Römossens Honung" så missar du inte mina livesändningar och annat spännande! Där finns som sagt en livesändning där jag visar pollenanalysen! 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)