Välkommen till Römossens Honung

Blogg

TOMATSÅS

2022-11-25

Förutom att ta hand om bina under sommaren så odlar jag en hel del. Det hör liksom ihop, helhetstänket med att ta vara på vad naturen ger tillbaka. Vi är helt självförsörjande på "krossade tomater" och det beror på att jag odlar väldigt mycket tomater, för det är ju så otroligt gott!

8 oktober

Bilden visar bara en liten del av mitt ena växthus med tomater från den 8 oktober 2021. De tomater som inte hinner mogna tar jag in och de får mogna inomhus vilket går väldigt fort! Men nu var det dags att ta tillvara på de mogna tomaterna och koka ner till "krossade tomater".

Detta är en lyx för mig! Att slippa bära hem tunga konservburkar och öppna frysboxen istället och ta fram en påse fryst tomatsås på ca 5 dl.

Det är så otroligt enkelt! Recept kommer jag givetvis lägga upp här nedan!

Tomatsås

 Tomater är en tacksam grönsak som ger stor skörd och smakar ljuvligt och speciellt i sällskap med lite sötma. Att ge en tomatsås lite extra smak, gör man med stor fördel med honung! Det blir en sån rundar, kraftfullare tomatsås och den beska som kan finnas i tomater försvinner! Så, har ni odlat egna tomtar så måste ni bara ta och göra ett rejält kok tomatsås och ta fram när ni ska laga en god köttfärssås!! Det är värt arbetet och man njuter verkligen av sin middag!

RECEPT TOMATSÅS

Mycket tomater så du fyller en 10 liters kastrull, lägg i 5-10 st vitlöksklyftor (hela), 1 hel chili( här valde jag Aji mango)och häll i 1 dl honung. Låt allt koka ihop och reducera till ca halva kastrullen volym. Salta och krydda lite grann, gärna med svartpeppar efter eget smak och tycke.

Jag brukar låta det koka i ca 45-60 minuter och allt har blivit som en röd väldoftande "tomatsoppa".

Jag tar av kastrullen från spisen och öser upp med hjälp av en soppslev till mixern.

Allt mixas till en slät krämig sås och jag passar nu på att smaka av, om jag behöver tillsätta lite salt och svartpeppar. När jag är nöjd med smakerna och de "sitter" så fyller jag fryspåsar med 5 dl färdigkokt tomatsås och fryser in!

Ni ser resultatet! Detta är en lyx, att under en frusen höst eller vinterdag, ta fram en påse från frysen. Laga en smakrik tomatsoppa med lite krutonger till, eller varför inte en god tomatsås till en god pasta och riven lagrad parmesan och ett glas rött...! 

Så tack vare mina bin som slitit under sommaren, gett mig god honung som här är en viktigt råvara till min middag som jag avnjuter i gott sällskap! 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)