Välkommen till Römossens Honung

DROTTNINGODLING

DROTTNINGODLING

Som det mesta inom utveckling av t ex blommor, husdjurs och människor så finns det i vår arvsmassa, DNA, som innehåller de olika egenskaper i respektiva levande materia. I DNA't finns de olika materialet och information om arvsmassan.

Det gäller även biodlingen. En bidrottning ska ha olika egenskaper, som t ex vara snäll, lägga många ägg, vara frisk och inte bära på några sjukdomar och vara svärmtrög. Gällande svärm, får jag återkomma mera om i min blogg i maj-juni.

En drottning har till uppgift att se till att hela samhället har bin, massor av bin! Ett bisamhälle innehåller mellan 60 000- 80 000 st bin i olika åldrar mitt under högsommaren. När vårsolen börjar värma upp marken, snön smälter och äntligen blommar både krokus, sälgen och tussilagon, då vet man att drottningen har börjat lägga ägg. Det är pollen från de nämnda växterna som innehåller mycket högvärdigt protein, som ger energi till drottningen, så hon kan och börjar lägga ägg.

En drottning föds precis som människan, x antal ägg och det innebär att drottningen också måste bli ordentligt parad. Man kan fripara en drottning (hon flyger ut och parar sig med ca 15-20 st drönare) eller genom insemination. En produktiv drottning, kan lägga upp till 2 000 st ägg per dag vilket innebär att det är mycket viktigt att man har ett bra avelsmaterial när man odlar drottningar!

När man läser från den kände biodlaren Broder Adam, så förklarar han att en drottning bör bytas allra helst vart annat år, men man bör inte låta en drottning vara produktiv mer än 3 år, med anledning att hennes ägg faktiskt tar slut. Ibland kan bina i samhället vara missnöjd med drottningen och bina drar upp nya drottningceller, för att den gamla drottningen ska lämna kupan innan den nya kläcks= svärmning. Stannar drottningen kvar, blir det en kamp mellan de båda drottningarna och den (oftast) gamla blir ihjälpbiten.

Därför är det viktigt att man vet åldern på sin drottning. Det är en mycket förträfflig metod, att man märker sin drottning med en liten färgklick på mellankroppen. År 2022 är färgen gul, förra året (2021) var färgen vit. Genom denna färgkodning, får biodlaren koll på hur gammal hon är, och kan därigenom avgöra när det är dags att byta ut sin/sina drottningar! Visst är det smart!?

Vill du köpa en ny avelsdrottning, klicka in dig på fliken under denna sida och läs mer!

Nykläckt drottning