Välkommen till Römossens Honung

Om RÖMOSSENS HONUNG

Jag som driver Römossens Honung, heter Anna-Karin Heino. Det hela började långt tidigare med min far och även min farfar som hade bisamhällen när jag var en liten tös. För mer än 10 år sedan skaffade jag mitt första bisamhälle och vi fick päron för första gången från vårt enda päronträd som ger oss skön skugga de heta sommardagarna.

Jag har stort engagemang i Kristinehamnsortens biodlareförening där jag är ordförande, och tidigare sekreterare i Värmlands biodlaredistrikt fram till och med 2023. Det är så otroligt roligt och fantastiskt givande att vara aktiv i föreningen med alla underbara medlemmar!

Utanför föreningslivet, har jag vanligt måndag-fredag jobb och nästintill all ledig tid från april-september ägnar jag mig åt biodling. Allt från att så blommor till de pollinerande insekterna, bygga nya bikupor, hålla föredrag för andra intressenter ( tex trädgårdsföreningar), odla och sälja bidrottningar, ta hand om honungen som bina skänker mig, säljer avläggare vid mån av tillgång och även håller bikurs för nybörjare och forstättningskurs. En liten twist, är att jag även tillverkar chokladpraliner med honung i, på beställning!

För att ha friska starka, livfulla och produktiva samhällen, avlar jag även på noga utvalda avelsdrottningar, som jag säljer till andra biodlare. Hela bisamhället är avhängigt en god snäll svärmtrög drottning, då hennes lynne förs vidare till de avkommor som är de arbetarbin som pollinerar och samlar nektar, Argsinta bin vill ingen biodlare hantera, och därför är det viktigt att ha snälla bin, särskilt om man har bikupor i sin villaträdgård.

Att få bo på en liten gård i Ölme, som är lite mer än 100 år gammal, är för mig en fantastisk förmån att få förvalta naturen runtomkring där jag bor! Förutom bina som står i centrum, finns det både hästar, får, höns, katter, hundar och även ett påfågelpar... Tillsammans med våra djur, lever mitt i naturen, med naturen. Detta gör mig till en medveten individ och då vill jag även bidra till att bevara den biologiska mångfalden, tillsammans med mina grannar som är bönder som värnar om vår mark. Tack mina fantastiska grannar, så ser de till, att naturen är i harmoni, då flera av dem är KRAV-bönder vilket jag som biodlare är oerhörd tacksam över!

 

Ett arbetarbi som pollinerar mitt päronträd!