Välkommen till Römossens Honung

Bakgrunden till chokladpraliner

 

Snöstormen viner ute denna trettondagsafton 2025 och sommaren med surrande bin känns avlägset. Men vad sysslar jag med under den tid på året som jag inte är ute i bigårdarna, kanske ni undrar? Det är då jag avskärmar mig från grådaskigt höstväder och mildra vintrar med att tillverka exklusiva handgjorda chokladpraliner. Detta var en längtan hos mig för många år sedan, att finna olika användningsområden för vad man kan använda sin honung till. Då dök det upp att chokladaskarna ”Aladdin” och ”Paradis” hade ändrat sitt innehåll och jag måste erkänna att dessa chokladpraliner smakade inte så speciellt gott, faktiskt.

Ni vet redan vid det här laget, att det är viktigt för mig att vi ska främja den biologiska mångfalden, vara snäll mot naturen och dess resurser som naturen ger oss. Odlandet av grönsaker, frukter och bär är så naturligt för mig och det är en stor tillfredsställelse att förädla det som jag omsorgsfullt har tagit hand om från ett litet frö till en komplett måltid. Just detta att det även såddes ett litet frö inombords med vad man kan göra med honung, började gro hos mig. Idéer om att tillverka chokladpraliner som är oemotståndliga, med så lite klimatavtryck som möjligt, ekologiska råvaror så långt som möjligt, närproducerade råvaror och framför allt chokladen som är en mycket känslig och oerhörd dyr råvara som odlas i länder där klimatet är mycket ansträngt för både chokladplantageägaren och chokladbönan. Redan här har jag gjort ett medvetet val, att mina chokladpraliner ska ätas med respekt, njutning och vördnad för hantverket från odlaren som skördar kakaofrukten som kämpar mot klimatutvecklingen med torka och vattenförsörjning som negativ påverkan samt arbetsförhållanden. Genom att jag väljer Fairtrade certifierad choklad, förekommer det inte någon som helst barnarbete på plantagen, utan barnen får gå i skola i stället för att jobba.

 

Jag skördar råvarorna här hemma på gården så långt det är möjligt, handmålar pralinformarna med växtbaserade färger för att sedan gjuta chokladskalen i ekologisk och Fairtrade certifierad choklad, för att efter flera olika tekniska utmanande moment och många timmar, håller du med dina fingrar en av mina handtillverkade praliner och du tänker ”hur är det möjligt, denna vågar jag inte stoppa in i munnen för den är så exklusiv”. Jo, exakt så har jag fått höra från flera kunder säga till mig, och jag blir så oerhört rörd av att få ta emot den responsen. Då är jag lycklig.

 

Chokladpraliner är inget som man tar i förbifarten, utan något man äter för att verkligen unna sig något, fira eller kanske visa en vän sin tacksamhet genom att ge bort en ask exklusivt handgjorda praliner som inte är massproducerad. Att få smaka på årets första nyslungade honung ska vara en längtan och likväl att få ta en chokladpralin till kaffet eller till ett glas champagne. Alla behöver få känna tillfredsställelse i livet och vi behöver mer kärlek till varandra och tillåtas få njuta! Jul och nyår har precis passerat och för många befinner vi oss i årets fattigaste tuffaste månad. Det är inte då vi lyxar till det i vardagen, för det har vi säkert redan gjort under jul och nyår. Men, att drömma är en lyx som ingen kan ta ifrån oss och jag har förverkligat en dröm för mig, att tillverka exklusiva chokladpraliner med honung som sätter sin prägel i vissa praliner och även ger en sötma. Drömmen om att kunna ge dig en chokladpralin som smakar och gör gott, i både kropp och själ!

 Enkel pralin

Jag kommer här glänta på dörren och bjuda in dig på chokladpralinens värld, under den period av året som jag inte är ute i bigårdarna. Tidpunkten för biodlandet, är när det är varmt gör att det är olämpligt och nästintill omöjligt att jobba med choklad pga. det är för varmt, vilket gör att just den mörka tiden på året är perfekt sysselsättning, då vi även behöver något som får oss att må lite bättre och lyxa till vår tillvaro. Välkommen till chokladens underbara värld där vi drömmer oss bort…