Välkommen till Römossens Honung

Blogg

Drottningodling

2022-06-26

Inom biodling rekommenderara man att en nybörjare, skaffar sig en mentor. Det är så otrolig trygghet. I mitt fall efter några år som biodlare tog jag steget att börja prova på med drottningodling. Och det är enbart tack vare en fantastisk man som heter Mats Johansson, som har peppat mig under ett par år. Min fråga har varit "varför ska jag pyssla med det när jag kan köpa mig utmärkta drottningar av Mats?".

Sagt och gjort! Jag måste ju ändå prova! Det man behöver är en lite utrustning men det finns färdiga paket för att larva 10 st att köpa hos LP's Biodling och en larvnål. Sedan kommer det svåra, att hitta rätt storlek på larverna ! De är ju så små och man stirrar sig blind på alla larver som finns i yngelramen! När man väl har "fiskat" upp en larv och lägger ner den i en cellkopp för att sedan hänga in odlingsramen i ett drottninglöst samhälle eller en skattlåda, är man så nyfiken på hur det har gått! Redan efter ett dygn kan man se om cellerna är antagna.  Efter ytterliggare 4 dagar är hela cellen täckt och antingen burar man in den där odlingsramen hänger eller så tar man in alla celler i kläckningsburar och ställer dem i sin äggkläckningsmaskin. Efter ytterliggare 7 dagar kläcks drottningen! Man är så otroligt glad och stolt!

Därefter sätter man ut drottningen i t ex avläggare eller ett samhälle som behöver en ny drottning. Efter ytterliggare ca 14 dagar har den nya drottningen börjat lägga ägg! Mer om drottningodling kommer längre fram! Nu har ni fått en liten inblick hur man odlar drottningar och det var nu 4 år sedan som Mats peppade mig att prova odla drottningar! Nu gör jag det på riktigt och det är så roligt, lärande, och framförallt tålamotskrävande!! 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)