Välkommen till Römossens Honung

Blogg

Inventera inför säsong 2022

2022-01-14

Det är kallt, blåsigt och ömsom snöigt eller isgata här hemma. Men det är denna tid på året som biodlare har tid till att planera inför kommande säsong! När vi är inne i maj, då måste jag som biodlare vara väl förberedd och planerat in vad som ska göras! Detta är så viktigt, för det är så frustrerande att stå i maj och inse "nej jag har inte tillräckligt med ramar, vax eller skattlådor!". Om du är nybörjare och ännu inte fått ditt samhälle eller avläggare, kan du ta det med ro, men har du redan upplevt din första säsong, så önskar jag att du läser detta inlägg och tar en liten fundering över just dina förhållanden och förutsättningar.

Men vad är det som ska göras? Jo, det är nu du har tiden på din sida att skaffa dig tillräckligt med bikupematerial. Väljer du att köpa färdiga lådor (oavsett vilket sk ram-format du använder dig av), så är det väldigt tillfredsställande att lägga sin beställning nu. Börja med att sätta dig ner och fundera på vad du kommer behöva.

Det allra enklaste är att du plockar fram papper och penna, och räknar i ditt förråd där du har dina skattlådor, ramar (om de är trådade eller inte), behöver du köpa ospikade ramlister, köpa in vax som ska smältas in i de nya ihopspikade ramar som ska trådas. När du vet hur mycket material du har, räknar du hur många samhällen du har. För enkelhetens skull så ska jag förklara hur du bör tänka;

Du har nu 1 bisamhälle som du har invintrat (och som överlever vintern) på 1 st låda "lågnormal" som är det mest vanliga ramformatet hos nybörjare. Då kommer du behöva minst 3 st lådor och även 30 st trådade och vaxade ramar. Om du använder dig av ramformatet "HLS" till skattlådor, bör du ha 4 st lådor som minst i antal och 40 st trådade och vaxade ramar. Dessa lådor (om du köper i sk frigolit) måste målas för att skyddas mot solens UV-strålar, som annars bryter ner frigoliten över tid. Ett tips är att välja en färg som smälter in i omgivningen. Du kan köpa en liten provburk hos din färghandlare så kommer du billigt undan. Man kan måla med både roller, pensel eller sprutmålas. Jag tycker det är lite mysigt att måla och gör de inomhus med pensel, samtidigt som jag lyssnar på en ljudbok! Måla gärna 2 gånger så färgen täcker ordentligt. Som ni förstår, så är syftet att skydda materialet mot solens stråling, inte för att det ska se snyggt ut, men det skadar inte!

En av de tre lådorna ( gällande ramformatet "lågnormal) kommer du använda till yngelrum som du sätter till på vårkanten. I maj ska skattlådorna på, vilket är de andra två lådorna, som ska ställas ovanpå spärrgallret (som du måste köpa). Spärrgallret har till syfte, att hålla ner drottningen i de två nedersta lådorna( =yngelrummet) så hon inte går upp i skattlådorna och lägger ägg, som då ligger i samma lådor som honungen finns.

Om nu allt förflyter på utan krångel och svärmning så fattas det en slunga, hinkar som du har vid slungning, 1 rostfri dubbelsil, en extra fin nylonsil med tillhörande ställning, etiketter och så förpackningar till din skördade honung. Gällande vilken storlek man vill ha till sin honung är det en smaksak! Vill man ha flaskor till den nyslungade honungen, glasburk eller plastburk, och vilken storlek vill man ha? 250 gr, 350 gr, 500gr,750 gr eller 1kg burkar? Ja, som du förstår så är det några beslut som du måste fatta! 

-Men hur ska jag veta hur mycket honung jag kommer få?

Den genomsnittliga skörden är ca 30-35 kg honung/ samhälle. Om du utgår från det, så räkna därefter hur många burkar du behöver utifrån vilken vikt du avser att använda. Jag använder mig av både 350gr och 700gr. På beställning, så tappar jag upp honung enligt kundens önskemål tex 1,5 kg eller 3 kg hinkar. När du väl har bestämt dig för storlek på burkarna, vet du antalet. Jag kan varmt rekommendera dig, att beställa mer än vad du har räknat ut. De burkar som blir över för säsongen, sparar du till nästkommande säsong! Men de är även helt suveräna till att använda till syltburkar, om du får ett gäng över och du har massor av lingon som du plockade på höstkanten !

Sedan har vi det som är så spännande, etiketten! Det finns jättefina färdiga etiketter att köpa hos biredskapshandlarna, där alla obligatoriska uppgifter står (förutom ditt namn och kontaktuppgifter). För den som gillar att "leka" med datorn så kan man skapa egna etiketter som du skriver ut på etikettpapper som du kan köpa på nätet eller bokhandeln. Här rekommenderar jag att du verkligen tar dig tid att se till att all korrekt information finns på etiketten och om det fattas, eller blir fel, så är det så tråkigt om du skriver ut 500 st etiketter och det blir fel och allt slängs!! Är du med i din lokala biodlarförening och har lämnat in din honung till "honungsbedömningskommittéen" kan du beställa etiketter från "Biodlarna" med deras fina etikett! Mer om det i ett annat blogginlägg, längre fram! 

Nu har du koll på ditt behov av material inför kommande säsong! Så bra och beställ detta nu, för vips så är vi i juni månad och att stå där utan bikupematerial, är en mardröm.

Men! Nu ska vi tänka till lite grann, om ditt enda samhälle, får för sig att hamna i ett svärmtillstånd! Om samhället utökar sig väldigt kraftfullt och snabbt på våren (maj-juni) och du inte har satt på skattlådor i tid, så är brist på utrymme en av många anledningar till att ditt samhälle svärmar. Jag kommer skriva ett inlägg om svärmning längre fram i år. Men det som då gäller, är att du behöver kupmaterial så du kan gå in (om samhället börjar bygga sk svärmceller)och åtgärda svärmstämningen i samhället. Därför är min rekommendation, att du köper ytterliggare 1 st nätbotten, 1 st lågnormallåda, täckplast, tak och ytterliggare 10 st trådade vaxade ramar. Om du upptäcker att ditt samhälle är på väg att svärma och det kommer som en överraskning och inget kupmaterial finns hemma, så är du alldeles för sent ute med att lägga in en beställning i juni, hos din biredskapshandlare. 

Räkna inte med att en biodlarvän har nytt kupmaterial som du kan få köpa i det akuta läget! Maj-augusti är den tid på året som biredskapshandlarna har oerhört stort tryck på att leverera alla kundernas beställningar och det händer att du kan få vänta 1 månad på din leverans! En del tar det för givet att man får sin leverans samma vecka som man har beställt, men det är inte så gällande de stora biredskapshandlarna! De är famijeföretag som verkligen gör allt de kan för att göra alla sina kunder till lags, men när det blir ett högtryck, som det är på sommaren, och man inte har gjort ovan nämnda förberedelse, då får man räkna kallt med att stå med "skägget i brevlådan". 

Så, jag tror att du nu förstår, hur viktigt det är, att du nu i januari, gör din inventering, inför den kommande säsong. Men du får inte bli förskräckt när du har läst om vad som du ska köpa. Genom att du sätter dig ner, med papper och penna, går igenom vad du har, så vet du vad du behöver komplettera och du kan nu i lugn och ro, måla dina nya lådor, nätbotten och tak, tråda lite ramar (om du nu inte köper färdigtrådade ramar) och smälter in vax i ramarna. Har du gjort detta i god tid, så lovar jag dig, du är väl förberedd!

Nästa inlägg kommer jag förklara hur jag snickar egna skattlådor/yngelrum med massor av bilder, från steg 1 till färdigt resultat!

Har du några funderingar? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan, så ska jag svara! Nu önskar jag dig lycka till med dina förberedelser, nu kör vi!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)